Solucan İhtiyacı

Ülkemiz maalesef gelişmiş ülkelere nazaran solucan gübresiyle çok geç tanıştı. Günümüzde yılda on milyon tonun üzerinde kimyasal gübre kullanmaktayız. Ülkemizde izlenen tarım politikalarına bakıldığında kullandığımız kimyasal gübrelerin %10 ‘unun organiğe dönüşmesinin hedeflendiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu %10’luk miktar 50 milyon adet solucanı barındıran bin adet solucan gübresi üretim çiftliğinin kapasitesine denk düşmektedir. Bugün itibarı ile ülkemizde iki milyar adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı (Eisenia foetida) türü kültür solucanı olduğu varsayılıyor.

Peki, önümüzdeki süreçte 48 milyar adet solucan pazarını kim karşılayacak? İthali yasak olan solucanlar her ne kadar kaçak yollardan ülkemize sokulsa da ne kadarı karşılanabilecektir?

Açıkçası bu işin organik gübre üretiminin yanı sıra diğer bir tarafı da önümüzdeki on yıl boyunca 40 ila 50 milyar adet solucanın hızla üretimine başlayıp solucan ihtiyacının iç piyasadan karşılanmasıdır. Aksi halde ihtiyaç duyulacak olan bu miktardaki solucanlar; komşumuz Bulgaristan’da lağım çukurlarında kolayca üretilip yine kolayca sınırlarımızdan ülkemize sokulacak. Maalesef ki bu işi Kırmızı Kaliforniya Solucanı(Eisenia foetida) kalitesinde gübre üretemeyen ve aynı dayanıklılığa sahip olmayan Lumbricus rubellus yani toprak solucanlarıyla dolduracak birçok kişi mevcutta bekliyor.

KaraElmas A.Ş.
Gübre Üretim Sorumlusu
Mehmet Emin PURSA
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.