Atıktan Katma Değer Üretmek

Ülke olarak yılda yaklaşık 50 milyon tonun üzerinde çürüyebilen atığımızı il,ilçe ve köy hizmetlerine ait çöp toplama alanlarında bertaraf etmeye çalışıyoruz. Bu işlemi yaparken ise hiçbir ayrıştırmaya tabi tutmadan belediyeler, il özel idareleri ve köy dernekleri aracılığı ile sadece içlerinden kartonu, demiri, plastiği birkaç yıldır da camları ayrıştırıyoruz. Kalan çürüyebilen atıklarımızı (bir kaç kompost tesisi hariç) maalesef vahşi bir şekilde toprağa gömüyoruz. Oysa Avrupa ülkeleri, ABD ve daha birçok ülke 100 yıla yakındır buna benzer organik atıkları geri dönüşüm makineleri dedikleri Kültür Solucanları sayesinde geri dönüşümünü sağlayarak hem ülke ekonomilerine ciddi bir katkıda bulunup hem de bu sayede yaptıkları tarımın belli bir kısmını %100 organik gübreyle yapıyorlar.

Dünyada 100 yıldır izlenilen organik gübreye ulaşma sistemini ülkemizde sektör haline getirip yaygınlaşmasını sağlamamız durumunda; tükettiğimiz ürünlerin herbisit, pestisit ve insektisit kalıntılardan temizlenmiş olacağından sağlık sektörünün harcamaları da ciddi olarak minimize edilmiş olacaktır.

Kimyevi gübreleri yoğun kullanışımızdan dolayı tarım arazilerimiz çok ciddi zararlar gördü. Yılda yaklaşık 10 milyon tonun üzerinde kimyasal gübre kullandığımız tarım alanlarımızın toprak yapısı kimyasallardan dolayı ciddi anlamda tahribata uğratılmıştır. Ülkemizdeki yıllık yaklaşık 50 milyon ton atığı kullanarak 10 milyon tonlara varan %100 organik solucan gübresi elde edebiliriz. Bir ismi de toprak düzenleyicisi olan %100 organik solucan gübresi kullanımı ile kimyasallar nedeniyle tahribata uğramış tarım alanlarımız 5 yıl sonunda temizlenmiş olup, temiz tarım yapılan hale gelmesinin sağlanmasında hepimizin yurttaş olarak yağacağı şeyler mutlaka olmalıdır.

KaraElmas A.Ş.
Gübre Üretim Sorumlusu
Mehmet Emin PURSA
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.